Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Γ. Τελώνης στην Newsplus: "Θετικά τα μηνύματα αρκεί να μην γίνουμε αυτοκαταστροφικοί" - Αυξημένες έως και 40% οι προκρατήσεις από τις ξένες αγορές



Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την φετινή τουριστική κίνηση με τις προκρατήσεις να εμφανίζονται αυξημένες, από όλες σχεδόν τις χώρες, έως και 40% σε σχέση με το 2012.
«Για να γίνουν όμως πραγματικότητα τα θετικά αυτά μηνύματα πρέπει να πάψουμε να είμαστε αυτοκαταστροφικοί» δηλώνει στην Newsplus ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Γιώργος Τελώνης, ο οποίος εκτιμά ότι φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα περισσότεροι από 17 εκατ. τουρίστες, ξεπερνώντας τα επίπεδα ρεκόρ του 2007.
Αν και οι δύο πρώτοι μήνες του έτους, Ιανουάριος και Φεβρουάριος, θεωρούνται οι μήνες κλειδιά για τον τουρισμό, καθώς ένας μεγάλος όγκος ξένων τουριστών κλείνουν αυτούς τους μήνες τις διακοπές τους, ήδη τα στοιχεία είναι πολύ θετικά όσον αφορά τις προκρατήσεις:
  • Αύξηση 8-10% από Μεγάλη Βρετανία, αγορά που τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανίσει κάμψη για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Αύξηση 8% από Γερμανία, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
  • Ενισχυμένες κατά 40% εμφανίζονται οι προκρατήσεις από την Αυστρία, η οποία εμφανίζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση προτίμησης.
  • Περισσότεροι από 1 εκατ. Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη χώρας, με τις προκρατήσεις από την ρωσική αγορά να καταγράφουν ήδη αύξηση 30%.
  • Αύξηση 30% καταγράφουν οι προκρατήσεις από τις ΗΠΑ, 20% από Καναδά και Αυστραλία.
  • Αυξημένες κατά 15-20% είναι οι προκρατήσεις και από Ουκρανία, ενώ μικρότερη είναι αύξηση σε Κίνα και Ινδία.
«Το 2013 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και αν δεν γίνουμε αυτοκαταστροφικοί» τονίζει ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί». «Μη βασιστούμε στις θετικές προοπτικές και ανεβάσουμε π.χ. τις τιμές, γιατί τότε την επόμενη χρονιά θα πονέσουμε…» επισημαίνει με έμφαση.
Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τώρα, αναφέρει ο κ. Τελώνης, είναι η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Επεισόδια όπως αυτά με την βίλλα Αμαλία, τις σφαίρες στο γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και video που δυσφημίζουν την χώρα μας κάνουν κακό στον ελληνικό τουρισμό. «Δημιουργείται έξω ένα κακό κλίμα και αυτό το έχουμε πληρώσει άσχημα και στο παρελθόν» τονίζει.
Ο κ. Τελώνης επισημαίνει ότι στοιχεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το τουριστικό πακέτο (εστίαση, μεταφορές κλπ.), όπως και η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων (βίζας), μπορούν να ωθήσουν και άλλο προς τα πάνω το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.
Καταλήγοντας ο κ. Τελώνης επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύει την δυναμική του και σε αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα και από την πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου